Angst en schoonheid (e-Book)

Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen

Prijs € 11,99
Download direct dit e-Book

Bas Heijne

EPUB | Oktober 2022 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Angst en schoonheid is een bevlogen essay over het leven en werk van Louis Couperus, volgens Bas Heijne de grootste romancier die Nederland ooit gekend heeft. Heijne haalt Couperus naar deze tijd en laat zien dat de levensvragen die hij zich stelde nog altijd ónze vragen zijn: 'Hoe kan een mens zichzelf overeind houden in een wereld waarin alles vergankelijk is, waarin de mens die zich ontworstelt aan de benepenheid van zijn eigen kleine wereld niet automatisch een rijker, zinniger leven wacht, maar misschien juist de wanhoop van de totale leegte?' Heijne dringt door tot de kern van het werk van Couperus. Zijn boek is ook een persoonlijke confrontatie met een schrijver die hem meer over zichzelf heeft geleerd dan welke denker ook.'Bas Heijne durft het aan Couperus' reusachtige oeuvre als één geheel te zien. In dit persoonlijke essay, meesterlijk geschreven en prachtig van toon, toont hij aan hoe een van onze grootste schrijvers, werkend op het breukvlak van de negentiende en twintigste eeuw, nog dicht bij ons "moderne mensen" staat. Ook stelt hij vragen die ons nog altijd aanspreken: hoe geef je betekenis aan je leven? Wat is zinvol als er geen zin is? Door Heijne ga je Couperus beslist anders lezen. Na Angst en schoonheid kijk je anders naar jezelf.' Adriaan Van Dis'Scherp, diepzinnig en vol met prachtige zinnen. Angst en schoonheid is een genot voor liefhebbers niet alleen van Couperus, maar van lezen. Soms vraag je je af: wacht even, gaat dit over toen of over nu? Maar Angst en schoonheid gaat over dat wat toen en nu overstijgt: onsterfelijke waarheden.' Philip HuffBas Heijne is schrijver, essayist en vast verbonden aan NRC. Naast romans en verhalen schreef hij spraakmakende essays als Staat van Nederland (2017, 4de druk), Mens/Onmens (2020, 9de druk) en Onbehagen (2018, 13de druk). Hij schreef een flankerend essay bij de heruitgave van Menno ter Braaks Nationaalsocialisme als rancuneleer (2022, 4de druk). Couperus leest hij al bijna veertig jaar. Voor Angst en schoonheid ontving hij de tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Bas Heijne
Uitgever
Prometheus
ISBN
9789044652123
Formaat
EPUB
Publicatiedatum
Oktober 2022
Bestandsgrootte
789771 bytes
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
103

Beschrijving

Angst en schoonheid is een bevlogen essay over het leven en werk van Louis Couperus, volgens Bas Heijne de grootste romancier die Nederland ooit gekend heeft. Heijne haalt Couperus naar deze tijd en laat zien dat de levensvragen die hij zich stelde nog altijd ónze vragen zijn: 'Hoe kan een mens zichzelf overeind houden in een wereld waarin alles vergankelijk is, waarin de mens die zich ontworstelt aan de benepenheid van zijn eigen kleine wereld niet automatisch een rijker, zinniger leven wacht, maar misschien juist de wanhoop van de totale leegte?' Heijne dringt door tot de kern van het werk van Couperus. Zijn boek is ook een persoonlijke confrontatie met een schrijver die hem meer over zichzelf heeft geleerd dan welke denker ook.
'Bas Heijne durft het aan Couperus' reusachtige oeuvre als één geheel te zien. In dit persoonlijke essay, meesterlijk geschreven en prachtig van toon, toont hij aan hoe een van onze grootste schrijvers, werkend op het breukvlak van de negentiende en twintigste eeuw, nog dicht bij ons "moderne mensen" staat. Ook stelt hij vragen die ons nog altijd aanspreken: hoe geef je betekenis aan je leven? Wat is zinvol als er geen zin is? Door Heijne ga je Couperus beslist anders lezen. Na Angst en schoonheid kijk je anders naar jezelf.' Adriaan Van Dis
'Scherp, diepzinnig en vol met prachtige zinnen. Angst en schoonheid is een genot voor liefhebbers niet alleen van Couperus, maar van lezen. Soms vraag je je af: wacht even, gaat dit over toen of over nu? Maar Angst en schoonheid gaat over dat wat toen en nu overstijgt: onsterfelijke waarheden.' Philip Huff
Bas Heijne is schrijver, essayist en vast verbonden aan NRC. Naast romans en verhalen schreef hij spraakmakende essays als Staat van Nederland (2017, 4de druk), Mens/Onmens (2020, 9de druk) en Onbehagen (2018, 13de druk). Hij schreef een flankerend essay bij de heruitgave van Menno ter Braaks Nationaalsocialisme als rancuneleer (2022, 4de druk). Couperus leest hij al bijna veertig jaar. Voor Angst en schoonheid ontving hij de tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Bas Heijne
Uitgever
Prometheus
ISBN
9789044652123
Formaat
EPUB
Publicatiedatum
Oktober 2022
Bestandsgrootte
789771 bytes Kb
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
103